Аванта от слънцето: 6-те съвета за ефективно използване на ФВ система

На голяма част от домакинстваи бизнеси във фотоволтаичната енергитика, им се струва, че изграждането на една система ще облекчи всички разходи без никакви усилия. Еее, както знаете навсяка една кола ѝ е нужна смяната на масло, смяна на гуми
лого на go green bg
GO GREEN
Блог
7/9/2023
-
6
минути четене
0%
100%

На голяма част от домакинстваи бизнеси във фотоволтаичната енергитика, им се струва, че изграждането на една система ще облекчи всички разходи без никакви усилия. Еее, както знаете навсяка една кола ѝ е нужна смяната на масло, смяна на гуми според сезон, зареждане на бензиностанция, или в другислучаи вкъщи на ток!

Точно поради тезипричини, се мотивирахме да представим шест прости съвета с техники зауправление на ФЕЦ по най-ефективен начин. Идеята е, не само да получава мемаксимално количество енергия, а да намерим най-добрите начини за използване напроизведеното.

 

1. Използвайтеуреди с висока консумация на енергия през деня:

Свързаните към електроенергийна мрежа, ще се опитат да използват уреди с висока консумация на енергия през нощта, точно когатоцената на електроенергията е най-ниска. При една фотоволтаична система трябва да направите обратното: панелите генерират най-много енергия около обяд, затова тогава е най-добре да включвате пералнята, съдомиялната или други уреди. През ноща фотоволтаичните панелите са почти неефективни. Светлината, отразена от луната,едва ли е достатъчна да зареди четката ви за зъби.


2. Съхранение на неизползвана енергия:

Както вече знаем, една система ни осигурява непрекъсната доставка на електроенергия през деня, но голям процент не могат да изразходят произведенето. Не всеки е у дома през деня, което означава, че излишъка от енергия ще бъде загубена. При бизнес предприятия е обратното като произведеното количество електроенергия е добре разпределено през работното им време.

За да използвате ползотворно фотоволтаична система, която сте изградили, си струва да закупите батерия засъхранение на електроенергията и да си осигурите резерва дори и в мрачни дни или през ноща.

Оловно-киселинните батерии с дълбок цикъл бяха стандартният избор за системите, но през последните години цената на литиево-йоннитебатерии  падна.

Литиево-йонните батерии са подходящи за връзка с мрежата и за извън мрежата. Потребителите могат да получат по-голяма гъвкавост и лесно да увеличават капацитета при нужда. В предвид че, при закопуването на една батерия ще ви бъде необходим и допълнителен контролер зазареждане, за да я защитите от високо напрежение и претоварване.

 

3. Възползвайтесе от лятото максимално:

Заради по-дългия ден през пролетта и лятото, фотоволтаичния панел получава повече светлина и произвежда повече енергия. Средно, система генерира 40-50% повече електроенергия от юли до август, отколкото от ноември до декември. Накратко, никога не можете да загубите тази енергия. С помощта на този сезонен тласък, например, може да пускате климатик у дома, без никакви притеснения за консумацията му.

4. Мониторингна система:

Всяка една система идва със собствен мониторинг. Мониторинг системата представлява софтуер, който чете данните преминаващи през главният мозък (инвертора). Открива проблеми в реално време, изпраща предупреждения ако производителността намалява, следи използвано количество, изчислява спестеното и още много. Затова съветваме да се отваря дневно!

 

5. Почистване на слънчевите панели поне на година по двапъти:

Изследователи от Калифорнийския университет установиха, че фотоволтаичните панели, които не са били измити и почистени почти пет месеца по време на лятната суша, са загубили само/по  17,4% от ефективността си. Това е така, защото мръсотията възпрепятства  попадането на слънчевата светлинатавърху клетките и намалява усвоената енергия.

Кой е най-добрият начин за почистване ли? Стане ли въпрос за катерене по покриви и особено когато има вода, наемането на професионалист е най-добър вариант за постигането на най-добро качество без наранявания на панелите и намаляване на ефективността им. Ние като фирма запозната подробно с проектирането, монтажите и особеностите можем да ви помогнем с извършването на тази дейност. Ако все пак сте решили сами да почиствате вашата фотоволтаична система, се уверете че сте добре подготвени. За повече инфомарция, може да прегледате другата ни статия „Домашно почистванена соларни панели“.

 

6. Мислете за нови начини за използване на произведеното:

Ето няколко идеи от нас:

(1) Навлизането на енергия в градината. Например, можете да управлявате поливната система, захраните уреди като тример, помпи за вода, за други фонтани.

(2) Преминете към LED крушки, тъй като те работят директно от DC захранването, не е необходимо поставянето на преобразувател или допълнителна мощност. Това позволява да работи по-ефективно на по-ниски мощности.

(3) Продавайте обратно в мрежата. Чрез продаване излишъка от енергия, може да я дръпнете обратно през късните зимни месеци когато производителността е малка.

(4) Инсталирайте още консуматори. Ако имате достатъчно енергия, можете да включите още един хладилник, фризер, компютър или принтер. А, може би витрябва и сушилня. Изборът е ваш!

 

Възможностите за иновации са безкрайни. Затова,се възполвайте максимално от вашата инвестиция и потенциал ѝ. Не се колебайте да разгледате предлаганите от нас начини за съхранение на енергията и оптимизацията употребата ѝ спрямо вашите ежедневни дейности.

лого на go green bg
Намираш го информативно? Абонирай се!
👍
3д изображение слънце